×

Pisanje imen/poimenovanj iger
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako se pišejo imena iger – z malo ali veliko začetnico. Različni lektorji so mi namreč različno svetovali. Nekateri vztrajajo, da gre za lastno ime igre z jasno določenimi pravili, zato bi moralo biti npr. Štiri v vrsto ali Človek, ne jezi se, drugi pa pravijo, da spadajo med občna imena in se zato pišejo z malo. To utemeljujejo tudi tako, da se npr. tudi rokomet, košarka, tarok itd. pišejo z malo.


  Odgovor:

  Poimenovanja iger pišemo z malo začetnico, tako določajo tudi pravila Slovenskega pravopisa 2001 v členu 152:

  6. poimenovanja odlikovanj in športnih trofej (če se ne začenjajo s svojilnim pridevnikom iz lastnega imena): zlati znak generala Maistra, zlati častni znak svobode Republike Slovenije, priznanje za hrabrost, donavski pokal, olimpijska zlata medalja, plaketa mesta Ljubljane, kresnik, zlata arena, oskar (vendar Karađorđeva zvezda, Boršnikov prstan, Bloudkova plaketa); tako še imena iger: dama, ali je kaj trden most (prim. še igrati se kavboje in indijance).

  Odprto sicer ostaja vprašanje, zakaj bi pisali lastna imena v imenih iger z malo začetnico: zakaj pisati Indijance (igrati se kavboje in Indijance) z malo začetnico in kako npr. zapisati igro črni Peter. Tu se nagibamo k pravilu, ki bi dovoljevalo zapis lastnih imen v poimenovanjih iger z veliko začetnico.

  Od navedenih poimenovanj moramo ločiti imena izdelkov oziroma blagovnih znamk (npr. družabni igri Activity, Moja Slovenija), ki jih v posebnih okoliščinah moramo pisati v skladu z zakonom o industrijski lastnini, npr. sestavek iz Wikipedije:

  • LEGO® (tudi The LEGO Group, uradni zapis LEGO) je danskopodjetje,s sedežem v Billundu na Danskem, ki je postalo znano predvsem po izdelavi priljubljenih kock LEGO. Kocke LEGO so izdelane po principu sestavljanke, pri kateri lahko sestavljamo pisane kocke, zobnike, figurice in druge delčke. Na ta način lahko ustvarimo modele skoraj vseh možnih oblik. Beseda Lego je izpeljana iz danskega leg godt, kar pomeni dobra igra. Izraz lego pa v latinščini pomeni »sestavljati". Istoimensko podjetje jih je leta 1958 patentiralo.

  Kadar pišemo v zvrsteh, v katerih ni pomembno, ali govorimo dejansko o kockah znamke Lego ali tem podobnih kockah, ki so v slovenščini dobile tudi že generični pomen: kocke znamke Lego ali njim podobne kocke, je pogosto uporabljena mala začetnica, npr.

  • Pripravili so namreč kratek, a poučen sestavek, v katerem strašni stroj, ki pravzaprav ne počne drugega, kot da se igra z ničlami in enicami, primerjajo z veliko tovarno kock****lego. Ta ima svoje birokratsko središče (matično ploščo), delavce (procesor), skladišče (disk) in še vse druge nujno potrebne komponente.

  Vsekakor je mala/velika začetnica pogosto odvisna od zvrsti in vrste besedila.

  Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (junij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.