×

Dvojina pri parnih poimenovanjih
 • Vprašanje:

  Na šoli smo začeli z oblikovanjem plakata z naborom vaj, ki namenjene sprostitvi itd. Tu smo trčili ob naslednjo dilemo, in sicer: ali naj navedemo na primer: dvignite roke nad glavo, ali dvignite roki nad glavo. Enako je z ostalimi deli telesa: kolena – koleni, noge – nogi.


  Odgovor:

  Jože Toporišič v Slovenski slovnici piše, da je množina slovnično nezaznamovana glede na dvojino. To utemeljuje z navajanjem samostalnikov, ki se – čeprav gre za tipične pare – namesto v dvojinski obliki z enakim pomenom uporabljajo v množinski obliki, npr.:

  • levi in desni istofunkcijski deli telesa (roke, noge, ušesa, oči, kolena, peruti …);
  • dela oblačila (rokavi, hlačnice, nogavice, rokavice, čevlji …);
  • biološki ali funkcijski pari (starši, dvojčki …);
  • nekateri drugi parni samostalniki (uhani, drsalke …).

  Kadar želimo poudariti ali izpostaviti parnost, seveda uporabimo dvojino, npr. Čevlja ležita vsak v svojem kotu. Vendar v vašem primeru potrebe po tem ni, zato vam svetujemo rabo množinske oblike, tj. Dvignite roke nad glavo.

  Tina Lengar Verovnik (julij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.