×

Pomen besed »libidualno« in »libidinalno«
 • Vprašanje:

  Pri lektoriranju mojega besedila sva z lektorico naletela na zanimivost: uporabil sem besedo LIBIDUALNO, predlog lektorice (s pridržkom) je bil LIBIDINALNO.

  Sprejel sem predlog in besedilo je v tisku. Vendar, ko sem razmisli o pridržku:

  Z »LIBIDUALNO« sem imel v mislih dvojnost libida, ki je kot posledica združitve moškega in ženskega principa na materialni, emocionalni in sociološki ravni edini praktično prisoten libido. LIBIDINALNO je teoretičen pojem, ki v naravi ne obstaja. Je pa seveda »libidinalno« ključni pojem za razumevanje in razlago manifestirane oblike v posamezniku. Zato menim, da sta »libidualno« in libidinalno dve besedi s pravico do samostojne rabe. Si smem privzeti čast besedotvorca?


  Odgovor:

  Pravico besedotvorca seveda imate, uspeh pa je odvisen od tega, ali bodo Vaš predlog sprejeli tudi drugi. Vendar beseda libidinalen v slovenščini ni nova, čeprav jo v svojem delu morda pojmujete nekoliko drugače kot predhodniki. Besedilni korpus Gigafida npr. zazna 397 pojavitev, prve že leta 1998, to pa ni ravno malo.

  Marko Snoj (februar 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.