×

Sklanjanje imena videoigre »World of Warcraft«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako se sklanja ime igre "World of Warcraft", npr. v besedni zvezi "Lik iz xy". V virih opažam, da se sklanja beseda Warcraft, kar mi zveni zelo nerodno (https://siol.net/digisvet/igre/prihaja-peta-razsiritev-za-world-of-warcraft-149856, http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/napovedan-ze-drugi-dodatek-za-wow/74651).


  Odgovor:

  Možnosti je več:

  1. Če to besedno zvezo dojemamo kot eno enoto (podobno kot imena molitev očenaš ali zdravamarija), sklanjamo zadnji del sestavine: World of WarcraftWorld of Warcrafta

  2. Lahko bi dojemali tudi na način, da je World jedro in of Warcraft desni neujemalni prilastek: World of Warcraft, Worlda of Warcraft.

  3. Stilistično ustrezno bi bilo tudi tako, da je World of Warcraft vse skupaj desni neujemalni prilastek k samostalniku igra: Igra World of Warcraft, igre "World of Warcraft.

  Čeprav so vse tri opisane variante slovnično sprejemljive, pa gradivo v korpusu Gigafida kaže na izrazito prevlado rabe zveze World of Warcraft kot neujemalnega desnega prilastka (276 primerov). Veliko redkeje se pojavlja sklanjanje zgolj zadnje sestavine (12 primerov), medtem ko primerov za sklanjanje zgolj prve sestavine ni.

  Metod Čepar, Tina Lengar Verovnik (oktober 2017)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.