×

Sklanjanje večbesednih poimenovanj tipa »Toyota Yaris«
 • Vprašanje:

  V reklamah pogosto zasledimo primere tipa Naj bo tvoj prvi avto novi Toyota Yaris ali Zapelji se z novo Opel Corso. Mislim, da je jedro besedne zveze Toyota oz. Opel, tj. bi moralo biti Naj bo tvoj prvi avto nova Toyota Yaris in Zapelji se z novim Oplom Corsa. Imam prav?


  Odgovor:

  V rabi sta obe možnosti. 1. zgled. novi Toyota Yaris (z novo Opel Corso) in 2. zgled: nova Toyota Yaris (z novim Oplom Corso). Tako kot ste sami ugotovili, je v prvem zgledu jedro Yaris (oz. Corsa), v drugem zgledu pa Toyota (oz. Opel). Vendar je običajnejša izbira zveze novi Toyota Yaris, saj tako priporoča že SSKJ. Za ponazoritev je prikazana iztočnica opel iz SSKJ, ki z oznako neskl. pril. za opel usmerja k rabi novi Toyota Yaris:

  ópel ópla m (ọ́) avtomobil zahodnonemške tovarne Opel: pripeljati se z oplom; neskl. pril.: opel caravan; opel kadet; opel rekord

  Aleksandra Bizjak Končar (september 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.