×

Kako zapisati ime skupine »Kostak«?
 • Vprašanje:

  V družbi pripravljamo letna in računovodska poročila za delniško družbi Kostak, ravno tako pa smo dolžni pripraviti konsolidirane izkaze poslovanja za poslovno skupino Kostak, v katero imamo vključenih kar nekaj podjetij. Zanima me, kako je pravilni zapis "Skupina Kostak" ali "skupina Kostak", saj opažam, da družbe zapisujejo to besedno zvezo različno. Tako Krka, Petrol in še nekatere druge skupine, pišejo to besedo z malo začetnico, medtem ko pri Pošti Slovenije, Gorenju in še kje, zapisujejo besedo skupina z veliko začetnico. Vljudno prosim za obrazložitev in mnenje.
  Če ste o tem že pisali, se opravičujem, ker tega primera nisem zasledila.


  Odgovor:

  Pri odločanju o zapisu z veliko ali malo začetnico je v tovrstnih imenih odločilno, ali je podjetje registrirano kot družba Kostak ali kot Družba Kostak. Kot kaže Ajpesov poslovni register, je ime družbe tako:
  Kostak, komunalno in gradbeno podjetje, d. d.

  Skupaj s hčerinskimi družbami sestavlja skupino Kostak, pri čemer je »skupina« zgolj neobvezno občnoimensko jedro, kar je razvidno tudi iz osebne izkaznice podjetja na spletni strani.

  Helena Dobrovoljc (april 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.