×

Taliti in topiti • V šoli se še zelo dobro spomnim, kako sem bil zmerjan, ker sem napisal, da se je sneg stopil, in ne stalil. :)

  No, za sneg in led mi je kristalno jasno, da se talita.

  Kako je pa z ostalimi snovmi? Spodaj sem kopiral gesli taliti in topiti iz SSKJ-ja. V obeh primerih so recimo omenjeni kemijski elementi (železo, svinec, žveplo). Zanimivo se mi zdi tudi, da je sneg omenjen tudi pod geslom topiti.

  Po pomenu bi lahko rekli, da sta pravzaprav gesli sopomenski. V obeh primerih je govora o delanju, povzročanju, da trdna snov preide v tekoče agregatno stanje.

  Ampak, kot kaže, temu ni tako, če za sneg in led velja striktno pravilo, da je prehajanje iz trdnega v tekoče agregatno stanje taljenje.

  Kako naj torej vemo, kateri glagol oziroma glagolnik uporabiti pri posameznih snoveh?

  talíti -ím nedov. (ȋ í) 1. delati, povzročati, da trdna snov zaradi toplote preide v tekoče stanje: taliti svinec, železo; ruda se tali; taliti se pri zelo visoki temperaturi / vosek se tali topi 2. tajati: sonce je talilo led; sneg se tali

  topíti 1 -ím nedov. (ȋ í) 1. delati, povzročati, da trdna snov v tekočini preide v zelo majhne delce: topiti sladkor; žveplo se ne topi v vodi 2. delati, povzročati, da trdna snov zaradi toplote preide v tekoče stanje: topiti mast, vosek; čokolada na torti se že topi / topiti rudo taliti // navadno v zvezi z led, sneg delati, da preide v vodo: sonce hitro topi sneg; snežinke so se na koži topile
Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.