×

Spletna družabna ali spletna družbena omrežja? In s kakšno začetnico jih pišemo? • Pozdravljeni,

  že dlje časa se ukvarjam z dvema dilemama v zvezi s spletnimi omrežji.

  1. Ali je prav družabna ali družbena omrežja?
   Prva možnost se mi zdi vsebinsko pravilnejša: ljudje - z izjemo tistih, ki jih uporabljajo za promocijo - se na teh omrežjih virtualno družijo. Kljub temu pa pogosteje zasledim drugo možnost. Tu je seveda še tretja, tj. socialna omrežja, ki pa se mi zdi najmanj primerna, ker v slovenščini "socialno" pač pomeni nekaj drugega kot "družbeno".

  2. Kakšen je pravilni zapis, če je ime omrežja uporabljeno kot splošna oznaka, če torej ne zaznamuje podjetja?
   Jasno je, kakšen je zapis, če govorimo o podjetju. Torej, če zapišem, da "so delnice Facebooka zrasle za 0,2 %", je jasno, da bo zapis z veliko začetnico, ker gre za lastno ime.
   Toda če zapišem, da "me je na facebooku dodal prijatelj iz otroštva", stvari nenadoma niso več tako jasne. Gre za lastno ali občno ime? V teh primerih sledim logiki, da je to že občno ime, podobno kot je na primer pri avtomobilih ("vozil je starega forda"). Ali je to pravilno?

  Hvala!
  Danijela
Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.