×

Pregibanje imena »Lloret de Mar«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako bi pregibali špansko mesto Lloret de Mar.


  Odgovor:

  Pri sklanjanju večdelnih tujih zemljepisnih imen s predimkom imajo govorci slovenščine kar nekaj težav, kar je morda deloma posledica nejasnih določil v aktualnem pravopisu. Slovar Slovenskega pravopisa 2001 pri takih imenih usmerja k sklanjanju prve in tretje oz. samo prve sestavine:

  • Ciudad de MexicoCiudada de Mexica
  • Palma de MallorcaPalme de Mallorce
  • Rio de JaneiroRia de Janeira
  • Santiago de ChileSantiaga de Chile
  • Santiago de CompostelaSantiaga de Compostela
  • Santiago de CubaSantiaga de Cuba

  V Pravilih Slovenskega pravopisa 2001 pa lahko preberemo, da se taka imena sklanjajo v prvi in tretji oz. samo v tretji sestavini, in sicer glede na to, (1) ali se sestavine ujemajo, (2) ali prvo sestavino občutimo kot pridevnik in (3) ali imamo občutek, da so sestavine imenovalniške ali ne (§ 854–858). Naveden je zgled Rio de JaneiroRio de Janeira ali Ria de Janeira.

  Zaradi nejasnosti smo v Jezikovni svetovalnici že predlagali poenotenje zapisovanja večbesednih in večdelnih tujih zemljepisnih imen – več o tem lahko preberete tukaj. Ime Lloret de Mar spada v skupino 2a oziroma 2c, in sicer odvisno od tega, kako razumemo drugi del imena – kot imenovalniški prilastek ali predložno zvezo. Ime bi torej pregibali takole: Lloret de MarLloret de Mara ali Lloreta de Mar.

  Raba kaže, da so večdelna tuja zemljepisna imena zaradi relativne nekompatibilnosti s slovenskim jezikovnim sistemom pogosto nesklanjana. V rabi pa je za ime Lloret de Mar najpogostejše pregibanje samo zadnje sestavine: Lloret de MarLloret de Mara.

  • Bolgariji s tristo kilometrov peščene obale, kakršne v Evropi ni nikjer drugje, se dogaja sindrom španskega Lloret de Mar.
  • Književne junake, ki so zavzeli 5000 kilometrov španskih plaž, je letos med drugim mogoče srečati v bližini Barcelone, Lloret de Mara, Salouja in Benidorma.

  Urška Vranjek Ošlak (februar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.