×

Velika začetnica: »Zgornja Gorenjska«
 • Vprašanje:

  Je prav Zgornja Gorenjska ali zgornja Gorenjska?


  Odgovor:

  Pokrajina Gorenjska se deli na Zgornjo Gorenjsko, Osrednjo Gorenjsko in Vzhodno Gorenjsko. V okviru teh enot se ponekje bolj, drugod pa manj izrazito izoblikuje zavest o pokrajinski identiteti. Zdi se, da je zgornjegorenjskim občinam povezovanje blizu, saj so ustanovili tudi Razvojno agencijo Zgornje Gorenjske, ob enem od novih predlogov pokrajinske ureditve Slovenije (Pomurska, Štajerska, Savinjska, Zasavsko-posavska, Gorenjska ...) pa so župani sedmih občin iz severozahodne Slovenije in Tržiča vladi predlagali razdelitev predlagane Gorenjske in ustanovitev t. i. Zgornje Gorenjske.

  Ime Zgornja Gorenjska je torej potencialno ime nove pokrajine ali pa že obstoječe ime dela Slovenije, zato ga pišemo z veliko začetnico – naj govorimo o pokrajini ali predlogu pokrajine.

  Helena Dobrovoljc (junij 2021)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.