Podredje z »da« in velelnik
-
Vprašanje:Primeri velelnka v Pravopisu uporabljajo obliko, ki mi osebno zveni nenaravno. Na primer:
Naročil je, da pojdi takoj domov.
Ali je res ukazal, da pojdi od hiše?Osebno bi v teh primerih rekel:
Naročil je, da pojdeš takoj domov.
Ali je res ukazal, da pojdeš od hiše?Oziroma še raje:
Naročil je, da greš takoj domov.
Ali je res ukazal, da greš od hiše?Ali je ta, meni bolj domača oblika napačna? Če da, zakaj?
Odgovor:Velelnik v odvisniku je sicer res redek, ni pa napačen. Najverjetneje se zdi nenavaden, ker ga slišite/preberete manjkrat kot povedni ali pogojni naklon. Raba velelnika v odvisniku je sicer precej omejena: možna je le v odvisnikih, ki jih uvaja veznik da, nanašajo pa se s širšo velelno vsebino (ukaz, navodilo, prošnja, predlog, nasvet) predvsem na drugo osebo. Možni so tudi zgledi v prvi osebi množine (Nima smisla govoriti, da si dajmo še eno možnost). V glavnem stavku so pri tem navadno glagoli rekanja (povedati, reči; opozarjati, svetovati). To pomeni, da imamo razmeroma jasno tudi formalno omejitev v obliki sopojavnosti povedkov: glagol rekanja v nadrednem stavku, v odvisniku velelnik.
Vsekakor velelnik v odvisniku bolj poudarja nujnost, zaželenost ipd. uresničitve dejanja, zato lahko deluje bolj čustveno zaznamovano kot povedni naklon.
Še nekaj zgledov:- Kar hočem povedati, je, da deluj času primerno.
- Svetujem, da izberite takšnega, ki bo usklajen z že obstoječimi barvami v prostoru.
- Sem rekel, da počakaj.
- Po eni strani vas znova opozarjamo, da ne kupujte rezervnih delov pri sumljivih prodajalcih po izjemno nizki ceni.
Dejan Gabrovšek, Domen Krvina (julij 2021)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.