Jezikovne izbire: »kar« ali »kaj«?
-
Vprašanje:Zanima me, kaj je pravilno:
Izberite si eno izmed opcij in mi prosim sporočite, kar ste si izbrali.
Izberite si eno izmed opcij in mi prosim sporočite, kaj ste si izbrali.
Odgovor:V navedenih primerih zaimek nastopa v povezovalni vlogi (tj. kot veznik) in uvaja predmetni odvisnik, ki ga določa vezljivost glagola sporočiti (+ tožilnik). Zaimek v takšni vezniški vlogi ima isto obliko kot vprašalni v samostojni povedi, torej:
- KAJ ste si izbrali? [vprašalni zaimek]
- Sporočite, KAJ ste si izbrali. [vprašalni zaimek v vezniški vlogi]
Oziralni zaimek kaR pa bi medtem izbrali, če bi bila tožilniška vezljivost izražena s kazalnim odvisnikom v nadrednem stavku, oziralni odvisnik pa bi se nanašal nanj, torej:
- Sporočite TO/o TEM, kar ste si izbrali.
S potencialno elipso (izpustom) kazalnega zaimka to bi lahko nastala poved, ki jo navajate kot prvo (sporočite [to], kar ste izbrali), vsekakor pa je ta možnost zaradi vmesne faze drugotna in je kot prvo ne bi priporočili.
Domen Krvina (julij 2021)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.