Interrobang/interobang
-
Zanima me, kakšen je položaj ločila, ki ga v angleškem govornem področju imenujejo "interrobang" ali tudi "interobang" - znak, sestavljen iz !?. V literarnem jeziku se velikokrat pojavlja, posebej pri začetnikih, ki so nagnjeni h kopičenju ločil, tudi kot ?!, !?!, ?!? ali celo !!!???. Interrobang je sprejet v Unicode (koda je U+203D), vsi pa v angl. govornem območju pravijo, da "se uporablja redko". Je le en kompozitni znak in ne ločeno klicaj in vprašaj (vedno le v tem zaporedju). Po nasvetu pokojnih Brede Pogorelec in Zinke Zorko se držim tega, da je nestandardno kopičenje veznikov znak slabega stila, menim pa, da pa je mogoče ob stavku, ki omogoča interpretacijo kot vprašanje in trditev hkrati, uporabiti interrobang. Sem še Toporišičev (čeprav raje iščem po Vinogradovu kot v Toporišičevih indeksih), a ga pri njem nisem našel. Smo ga sprejeli ali ne? Z vašim iskalcem nisem našel nič podobnega. V pravopisnih pravilih ga najbrž pokriva tisti vsemogočni "ipd", ki pa nič ne pove.
Nisem vedel, da vaša stran ni delovala, morda sem to vprašanje postavil v drugi obliki, pa se opravičujem.
Marjan Pungartnik -
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.