×

Imena spletnih portalov
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako se pravilno zapisujejo imena spletnih strani, portalov, denimo Večer.si ali večer.si.


  Odgovor:

  V slovenščini nimamo pravil, ki bi kakor koli določala rabo male oz. velike začetnice v naslovih spletnih strani ali elektronske pošte. Ovire lahko povzročijo računalniki z različnimi operacijskimi sistemi, ki razlikujejo med velikimi in malimi črkami, torej ne enačijo med Večer.si in večer.si. Vsem udeleženim pri elektronskem sporočanju očitno zadostuje, da uporabnik pride do spletne strani ali da prejemnik prejme sporočilo, ne glede na zapis naslova.

  Najbolj uveljavljan in nedvoumen je zapis spletnih naslovov in domen s samimi malimi črkami. Edinole v elektronskih naslovih kdaj najdemo dejanska imena in priimke zapisane z velikimi začetnicami, kot smo jih vajeni iz siceršnje rabe, konkretno npr. Peter.Weiss@guest.arnes.si (vendar pa tudi hd@zrc-sazu.si). Ni znano, da kdaj tako naslovljena pošta ne bi našla naslovnika, katerega ime in priimek sta pri poštnem operaterju registrirana s samimi malimi črkami.

  Peter Weiss, Helena Dobrovoljc (julij 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.