×

Krmarjenje

    Jezikovna svetovalnica

    • Registracija
    • Prijava
    • Iskanje
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno

    Ali se solato očisti ali opere?

    izbira ustrezne besede
    leksika izbira ustrezne besede pomenska razlaga
    1
    1
    156
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Vidijo jo lahko le uporabniki s pravicami upravljanja.
    • Moderator
      Moderator Zadnje urejanje:


      Vprašanje:

      Kateri glagol je ustreznejši pri pranju/čiščenju solate? Torej, ali se solato opere ali očisti?


      Odgovor:

      Če želimo jesti solato z užitkom, jo najprej očistimo, kar po eSSKJ pomeni »odstraniti neuporabne, neužitne dele hrane, živil«, nato pa jo še operemo, kar pomeni »z vodo odstraniti umazanijo s česa sploh« (SSKJ 2, 2014).

      V nekaterih besedilih se pojavlja tudi sopomenka glagolu očistiti, in sicer otrebiti: Glavo solate kristalke otrebimo in operemo ter dobro posušimo.

      Korpus Gigafida 2.0 potrjuje povedano (očistiti in oprati), in sicer zlasti v besedilih, kjer je postopek priprave solate (ali katere druge zelenjave, npr. špinače, peteršilja ... in tudi školjk ipd.) natančno opisan, npr. v receptih:

      • Medtem očistite solato, jo operite, natrgajte na grižljaj velike koščke in osušite.
      • Očistimo solato, jo operemo, začinimo z oljem in kisom ter obložimo z jajcem.

      Helena Dobrovoljc (maj 2022)


      Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • Prva objava
        Zadnja objava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si