×

Krmarjenje

    Jezikovna svetovalnica

    • Registracija
    • Prijava
    • Iskanje
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno

    Zapis zveze »naj dijak«

    pisanje skupaj ali narazen
    pisanje nazivov pisanje skupaj ali narazen pravopis presežnik
    1
    1
    159
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Vidijo jo lahko le uporabniki s pravicami upravljanja.
    • Moderator
      Moderator Zadnje urejanje: Moderator


      Vprašanje:

      V zadnjem času opažam, da se poimenovanje naj dijak občasno zapiše narazen, občasno pa skupaj. Kateri zapis je pravilen in zakaj?


      Odgovor:

      V primerih kot naj dijak, ko izraz naj kot okrajšava nadomešča presežnik pridevnika najboljši, je ustreznejša pisava narazen naj dijak. V besedni zvezi je namreč bolj jasno ohranjena tudi predstava o pomenu in obliki prvotne neokrajšane besede v zvezi najboljši dijak.
      V teh primerih tudi ni priporočljivo slediti siceršnjim trendom sklapljanja tipa biohrana, ekošola (← biološka hrana, ekološka šola) ipd., ker v zvezah in tvorjenkah z domačimi sestavinami dobro ločujemo med naj kuhar nasproti nadkuhar nasproti naj nadkuhar.

      Zapis narazen podpira tudi samostojna raba izraza naj, npr.:

      SSKJ
      naj sam.
      ekspr. hotela je imeti najdražje, najlepše obleke, vse samo naj, naj

      Andreja Žele, Alenka Jelovšek (avgust 2022)


      Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Celoviti servis za uporabnike slovenskega knjižnega jezika: Fran, Franček in Jezikovna svetovalnica, ki ga financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • Prva objava
        Zadnja objava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si