×
    Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

    Pravilnost izraza »cvrtnik na vroč zrak«

    Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno izbira ustrezne besede
    leksikaizbira ustrezne besedepomenska razlagaizbira ustrezne besedne zvezecvrtnik na vroč zrak
    1 Objave 1 Posters 174 Ogledov 2 Watching
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje: Moderator


      Vprašanje:

      Pozdravljeni,
      v zadnjem času večkrat zasledim izraz priljubljenega gospodinjskega aparata, cvrtnik na vroč zrak. Definicija samostalnika cvrtje je: "jed, zlasti iz stepenih jajc, ocvrta na maščobi". V "cvrtniku" na vroč zrak se hrano pripravlja s pomočjo konvekcijskega toka zraka.

      Zakaj je dovoljena uporaba izraza cvrtnik, čeprav se ne sklada z definicijo izraza in je bolj pravilna uporaba konvekcijska pečica z določeno vrsto gibanja zraka?

      Odgovor:

      Ali v cvrtniku na vroč zrak hrano res cvremo?
      Cvreti po SSKJ (enako tudi SSKJ2) pomeni 'pripravljati jed v vroči maščobi' in pri cvrtniku (na vroč zrak) dejansko umanjka ena od bistvenih pomenskih sestavin priprave te jedi.

      Z vidika pomenoslovja primer spominja na zveze, kot so (datljevo) mleko, (sojin) sir, (vegansko) meso ipd., kjer prilastek besedne zveze pojasnjuje, da ne gre za mleko, sir in meso v osnovnem pomenu besede oz. kot jih pojmujemo v terminologiji. Gre za izdelke, ki (po okusu, obliki) spominjajo na mleko, sir in meso.

      Cvrtnik na vroč zrak je priprava, ki s pomočjo vročega zraka hrano obdela na način, da spominja na cvrtje, čeprav ni bila pripravljena v vroči maščobi. Z uveljavitvijo tovrstnih poimenovanj v splošnem jeziku se pojavijo mnogi pomisleki zlasti pri strokovnjakih, splošna raba pa gre pogosto v svojo smer.

      V splošnem jeziku so sicer pomenski odmiki v smeri 'kar na kaj spominja' povsem običajni. Če pomislimo samo na gobo, ki je 'nadzemni, vidni del organizma brez sposobnosti fotosinteze, zlasti s klobukom in betom', pa vendar vemo, da kot goba poimenujemo tudi dim v takšni obliki, ki se dvigne ob eksploziji. Kotanja je 'vdolbina v zemeljskem površju, navadno naravna', pa vendar tako poimenujemo tudi vdolbinico, ki jo s prsti naredimo v moki in ki samo spominja na vdolbino v zemeljskem površju.

      Vpliv angleščine
      Seveda pri samem poimenovanju cvrtnik na vroč zrak ni zanemarljiv vpliv angleščine, iz katere smo verjetno prevzeli poimenovanje. V angleščini se priprava glasi airfryer, slovenska ustreznica pa se je – kot kaže pregled spletnih strani – že zelo prijela (pojavlja se tudi zračni cvrtnik). Kot zanimivost omenimo še, da je cvrtnik (skupaj s sinonimno fritezo) že uslovarjen v najnovejšem splošnem razlagalnem slovarju eSSKJ, in sicer od leta 2018. Zveze cvrtnik na vroč zrak takrat še nismo registrirali kot splošno rabljene (korpus Gigafida 2.0 npr. še nima niti ene pojavitve te zveze), čeprav so tovrstne naprave že obstajale. Domnevamo, da se je trend rabe (tako priprave kot tudi poimenovanja) razširil v koronskem obdobju.

      Cvrtnik na vroč zrak ali konvekcijska pečica?

      Izdelek je v osnovi konvekcijska pečica, le da ima ventilator, zaradi česar zrak v njem hitreje kroži. Konvekcijska pečica ima v primerjavi s klasično pečico to prednost, da se hrana v njej hitreje speče, kar pomeni prihranek energije. Cvrtnik na vroč zrak deluje enako, le da – kot že omenjeno – zrak v njem kroži, zaradi česar se hrana enakomerneje zapeče in dobi značilno hrustljavo skorjo.

      Zgornje besedilo lahko preberemo na spletni strani o zdravi prehrani, kjer je pojasnjeno, da je cvrtnik na vroč zrak res neke vrste konvekcijska pečica, vendar s specifiko ventilatorja, ki omogoča hitrejše kroženje zraka. Izraz konvekcijska pečica je torej za poimenovanje naprave, po kateri sprašujete, preširok in bi ob vsaki omembi zahteval dodatno pojasnilo. Vse omenjeno je privedlo do uveljavitve drugačnega poimenovanja, torej cvrtnik na vroč zrak.

      Mija Michelizza (september 2025)

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si