×

Raba začetnice pri zdravilih
 • Vprašanje:

  Na vas se obračam z naslednjim vprašanjem: kako se piše imena zdravil, ko gre aza zaščitena imena farmacevtskih podjetij in ne generična imena zdravil ali snovi?

  Primer:

  • Bolniku smo uvedli Ciprinol, ki ga je prejemal 7 dni.

  Ciprinol je zaščiteno ime domačega proizavjalca za antibiotik ciprofloksacin, obstajajo pa tudi druge blagovne znamke za isto učinkovino. Se Ciprinol tu piše z malo ali z veliko začetnico?


  Odgovor:

  Slovenska pravopisna pravila v pravopisu iz leta 2001 določajo, da se imena zdravil pišejo z malo začetnico. Ko ugotovimo, da je pravopisno določilo povezano z dejstvom, da med ponazarjalnimi zgledi v tem pravilu navaja tako imena industrijskih izdelkov kot tudi imena zdravilnih učinkovin, ki jih pišemo z malo začetnico, lahko pravilo interpretiramo nekoliko drugače.

  Imena zdravil so izmišljena imena industrijskih izdelkov, ki nimajo generičnega pomena: gre za konkretni izdelek z imenom, ki ga je nekdo registiral in zaščitil, npr. Aspirin, Lekadol, Calpol, IbubelCiprinol, zato jih pišemo z veliko začetnico. Zdravilne učinkovine (acetilsalicilna kislina, paracetamol ...), ki so v teh zdravilih, pa so snovi, ki jih pišemo z malo začetnico.

  Omenimo še, da je tako ločevanje navadno značilno za uradna besedila, za stvarna besedila, ki imajo referenčno vrednost, na katera se lahko sklicujemo oz. na katera se lahko sklicujejo tudi lastniki blagovnih znak, ki se znajdejo na sodišču, npr. ko dokazujejo, da so njihove znamke veljavne in niso med ljudmi sprejete kot generične. V leposlovju in fikcijskih, subjektivnih besedilih, ki niso zavezana k stvarni verodostojnosti, pa tudi imena industrijskih izdelkov pišemo po želji avtorja, torej tudi z malo začetnico.

  Povsem drug položaj predstavljajo tista imena, ki so prešla med občne besede in jih uporabljamo tudi generično, torej vrstno, npr.

  • In ali bo kdaj obstajal aspirin zoper manipulacijo? (Šteger, 1999) v pomenu 'sredstvo'
  • Stari dr. Wallace je neverjetno zanikrn lenuh, ki ti ne privošči niti recepta za aspirin, kadar imaš gripo (Rennison, 2003) v pomenu 'zdravilo'

  Helena Dobrovoljc (september 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.