×

Kateri zapis je pravi: »olimpiada« in »olimpijada«?
 • Vprašanje:

  Zanimata me besedi olimpiada in olimpijada.

  Prvo sem našla v SSKJ iz leta 1979 (pet knjig), ki ga imam doma, ker pa mi je beseda olimpijada nekako bliže in jo tudi zasledim ponekod, sem pogledala v spletni slovar novejšega besedja in v njem našla drugo besedo – olimpijada (olimpiade pa seveda ne). To verjetno pomeni, da sta obe besedi pravilni. A katera je bolj ustrezna/primerna po vašem mnenju? Ali pa sta kar obe – odvisno od uporabnika pač in jaz le kompliciram?


  Odgovor:

  Olimpiada in olimpijada sta dva različna zapisa iste besede.

  Ta se je sprva in v drugi polovici 20. stoletja še pretežno pisala brez veznega j, čeprav se je izgovarjala tako kot danes, zato jo je tako zapiala tudi prva izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika, proti koncu prejšnjega stoletja pa se je vse bolj začel uveljavljati podomačeni zapis z veznim j, ki ustreza naši dejanski izgovarjavi besede [olimpijada] in ki ga navajajo novejši slovarji, npr. Slovenski pravopis 2001 in druga izdaja Slovarja slovenskega knjižnega jezika. Danes je torej priporočljiveje pisati olimpijada.

  Morda si preberete tudi odgovor na vprašanje Od domačega k tujemu oz. od »amonijaka« k »amoniaku«?, kjer boste o tem pojavu, imenovanem zapiranje zeva ali hijata, izvedeli več.

  Marko Snoj (september 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.