×

Katere narekovaje uporabiti?
 • Vprašanje:

  Zanima me, uporaba katerih narekovajev je pravilna?

  V Pravopisu sicer piše:

  »Dvodelni narekovaj, npr. dvojni srednji (» «), enojni srednji (› ‹), dvojni spodaj- -zgoraj („ "), enojni spodaj-zgoraj (, ') ali dvojni zgornji (« »), nam zaznamuje:...«, vendar veliko pogosteje srečujem te (» «), zato sem precej zmedena.


  Odgovor:

  Sredinski narekovaji ali žargonsko rečeno »citroenčki« v slovenistični stroki veljajo za slovenske. Tako očitno menijo tudi pri Microsoftu, saj se v trenutku, ko preklopite v urejevalniku besedil Word jezikovne nastavitve na slovenske, začnejo spreminjati tudi narekovaji. To velja pri pisanju na računalnik.

  Pri rokopisnem pisanju navadno uporabljamo dvojne zgornje narekovaje: Zavpil je: »Ustavi!«

  Žal vedno ni mogoče uporabiti sredinskih narekovajev. Kot ste morda opazili v naši svetovalnici, v naslovih uporabljamo narekovaje, ker urejevalnik ne omogoča ležečega tiska, in naš program ne omogoča zapisa sredinskih narekovajev.

  Helena Dobrovoljc (september 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.