×

Pomen besede »faks«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je v slovenščini pravilno napisati (brez okrajšave ali z okrajšavo) napravo za kopiranje/pošiljanje dokumentov, ki jo ponavadi naslavljamo s fax ali faks: ali je to faksimile ali faks ali faks.? V angleščini nekako razlikujejo med facsimile (kopiran dokument) in fax ali fax machine. V tiskanem SSKJ je edini pomen za faks trenutno fakulteta. Na vaši spletni strani je oznaka Faks:, ki je verjetno ustrezna?


  Odgovor:

  Slovar slovenskega knjižnega jezika navaja besedo telefaks v pomenih: 1. prenašanje dokumentov, informacij na daljavo v obliki posnetka izvirnika, 2. tako prenesen posnetek in 3. naprava za tako prenašanje.

  V Slovarju novejšega besedja slovenskega jezika boste našli tudi izvorno okrajšano različico faks, ki pomeni: 1. naprava za prenašanje dokumentov, informacij na daljavo v obliki posnetka izvirnika in 2. s takšno napravo prenesen posnetek dokumenta, informacije.

  Zapis fax v slovenščini ni ustrezen, ker smo besedo že podomačili, beseda faksimile pa ima pri nas drug pomen, namreč natančen, navadno fotografski posnetek rokopisa, tiska.

  Marko Snoj (januar 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.