×

Ujemanje števnikov pri naštevanju
 • Vprašanje:

  Velikokrat se srečujem s primeri, kot je ta: Podatki se prikažejo za naslednje 3 ure, 6 in 12 ur. Je to prav ali je bolje:

  Podatki se prikažejo za naslednjih 3, 6 in 12 ur?


  Odgovor:

  O ujemanju smo v naši svetovalnici že večkrat pisali. Najhitreje pridete do odgovorov, če uporabite seznam ključnih besed in poiščete izraz »ujemanje«.

  V vašem primeru gre za števnike, ki se kopičijo pred istim samostalnikom in zahtevajo od samostalnika različen sklon: števniki do pet se vedejo kot pridevniki (tri jabolka, lepa jabolka), števniki nad pet pa kot samostalniki (pet jabolk, košara jabolk).

  Pri naštevanju lahko uberete daljši način:

  • Podatki se prikažejo za naslednje 3 ure, 6 ur in 12 ur.

  Če želite krajšati ponavljajočo se sestavino besedne zveze, potem je to zaradi različnega vpliva števnikov na samostalnik nekoliko težje: krajšate lahko le jedro zadnjih dveh besednih zvez:

  • Podatki se prikažejo za naslednje 3 ure, 6 in 12 ur.

  Drugi problem se nanaša na pridevnik, ki se navadno ravna po najbližjem elementu naštevalnega niza besednih zvez (naslednje 3 ure).

  Helena Dobrovoljc (oktober 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.