×

Kako se imenuje samica vola?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako se imenuje samica vola.


  Odgovor:

  V svetovalnici se odgovori ne bi smeli začenjati s šalami, vendar naj bo tokrat drugače, ker tudi vprašanje ni čisto resno.

  Krave iz istega hleva so šle na počitnice v dveh čredah. Ko so se vrnile, so si izmenjale dopustniške vtise. Tiste iz prve črede so vse navdušene pripovedovale: »Fino je bilo: zraven nas je počitnikoval en poskočen bikec, s katerim smo se izvrstno zabavale.« Druga čreda krav je bila čemerna in ni imela povedati prav veliko: »Za soseda smo imele enega vola, s katerim ni bilo nič. Stalno je bil slabe volje in kar naprej je o eni operaciji govoril.«

  Priročniki pravijo nekako takole: mož od krave je bik, vendar praviloma ne živita skupaj, njuni otroci so telički, vol pa je stric brez svojih otrok, ker jih ne more imeti, saj so ga govedorejci namenili za meso, ne za razplod, kot so bika. V naravi je parnost pogosta in se večinoma odraža v jeziku, marsikdaj pa se ne, recimo pri maticah, trotih in čebelah, pri kastratih ali pri volih. V takih primerih je za razumevanje tudi samo domnevnih jezikovnih primanjkljajev priporočljivo razumeti svet. Kdaj se nova potrebna poimenovanja šele vzpostavljajo in v življenje jim pomagamo s tem, da jih razumemo in uporabljamo, ko nam pomagajo pri natančnejšem izražanju: za žensko recimo supermodelka namesto supermodel, vodkinja namesto ženske, poimenovane vodja, in morda zakonka namesto zakonec, sploh če se poročita dve ženski.

  Peter Weiss (november 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.