×

Pisanje astroloških znamenj
 • Vprašanje:

  Se astrološka znamenja v horoskopih piše z malo ali veliko začetnico? Na internetu najdem obe varianti.


  Odgovor:

  Ker so astrološka znamenja drugotna poimenovanja, nastala s procesom, imenovanim apelativizacija (= prehod lastnega imena med občnoimenska poimenovanja), je zadreg, povezanih z začetnico precej. Vedeti je treba, da se astrologi ravnajo po razmerjih na Sončevi navidezni poti mimo ozvezdij živalskega pasu ali zodiaka. Če napišemo, da je bilo ob rojstvu neke osebe Sonce v ozvezdju Bika, je pravilno pisati veliko začetnico, saj govorimo o ozvezdju, ki sodi med zemljepisna imena:

  • Sonce je v ozvezdju Bika spomladi, torej v času setve. Povezavo najdemo tudi med ozvezdji Kozorog, Vodnar in Ribi. Kozorog je bil prvotno morska žival, potem riba in potem koza. Na njegovem delu zodiaka si sledijo tri zaporedna ozvezdja, vsa povezana z vodo.
  • Merkur je viden v drugi polovici meseca zjutraj, ko v ozvezdju Kozoroga vzhaja približno eno uro pred Soncem.

  Če pa govorimo o horoskopskem znaku, potem uporabimo malo začetnico. Enako velja za osebe, ki so rojene v enem od znamenj, npr.:

  • »Izbrala sem si ga zato, ker me je pritegnila močna modra barva, nato pa sem ugotovila, da ustreza mojemu astrološkemu znamenju – kozorogu,« nam je Maja zaupala o svojem kamnu
  • Po horoskopu je kozorog.
  • Statistične raziskave, narejene med ljudmi, ki niso bili okuženi z astrološkim »znanjem«, niso pokazale, da bi bil oven najbolj dejaven, strelec najbolj sproščen, lev samozavesten, vodnar socialno čuteč, kozorog pa ambiciozen med zodiakalnimi znaki, kot sicer trde astrološki učbeniki.

  Kot vidite, je izbira male/velike začetnice odvisna od konteksta.

  Helena Dobrovoljc (november 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.