×

Lastna imena v imenih ustanov
 • Vprašanje:

  Pozdravljeni, zanima me, kako pravilno zapisati uradno ime župnije: npr. Župnija Svetega Jožefa ali Župnija svetega Jožefa. Kako pa je z obliko Župnija sveti Jožef ali svetega Jožefa? Mora biti lastno ime v rodilniku? Hvala za odgovor.  Odgovor:

  Aktualna pravopisna pravila na vaše vprašanje odgovarjajo v členih 98 (a) in 856 (b):

  (a) Pri imenih ustanov, katerih neprva sestavina je ime in priimek, sta imeni v rodilniku, ne v imenovalniku; torej Gimnazija Franceta Prešerna (ne Gimnazija France Prešeren).

  (b) Skladenjsko neprimerna so poimenovanja tipa Gimnazija Ivan Cankar (prav: ... Ivana Cankarja).

  Vendar pa je uveljavljanje rodilniške oblike včasih težavno in gradivo pogosto izkazuje omahovanja, kar dokazujejo tudi uradna poimenovanja, ki imajo kljub pravopisnemu določilu ime in priimek v imenovalniku, na primer: Institut »Jožef Stefan«, Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina, Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper ipd. Kljub rabi in očitno sprejemljivosti teh poimenovanj za jezikovne uporabnike, je vendarle v osnovi mišljeno poimenovanje ustanove po neki osebi, ne pa da se ustanova imenuje »Veno Pilon« ali »sveti Jožef«. Uradno ime se torej pravilno zapiše: Škofija svetega Jožefa.

  S tem sem vam tudi odgovorila na vprašanje, kako zapisati pridevnik sveti, kadar nastopa kot določilo pred osebnim imenom.

  Helena Dobrovoljc (januar 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.