×

Razlaga stave vejice
 • Vprašanje:

  Prosim za razlago (ne)upravičenosti vejice v naslednjih stavčnih tipih:

  • Bil je na neki, najbrž dobrodelni prireditvi.
  • Postal je prepojen z vzdušjem svojega, prav tako odmaknjenega rodnega kraja. Ostali so redki v vojni preživeli posamezniki.

  Odgovor:

  V prvih dveh zgledih vejica znotraj levega prilastka vzpostavlja priredno razmerje, ki je še najbližje pojasnjevanju: Bil je na neki, (in sicer) najbrž dobrodelni prireditvi; Postal je prepojen z vzdušjem svojega, (in sicer) prav tako odmaknjenega rodnega kraja.

  V tretjem zgledu pa se med deloma levega prilastka redki in v vojni preživeli ne vzpostavlja priredno razmerje (ki ga označujemo z vejico), temveč podredno razmerje, katerega signal je ravno odsotnost vejice.

  Če bi poskusili razliko ponazoriti grafično, bi jo lahko z oklepaji, kot sledi (oglati oklepaji označujejo dele levega prilastka oziroma razmerja med njimi):

  • Bil je na [neki], [najbrž dobrodelni] prireditvi.

  PROTI

  • Ostali so [redki [v vojni preživeli]] posamezniki.

  Tina Lengar Verovnik (december 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.