×

Prebivalec Ajaccia je ...?
 • Vprašanje:

  Kako se prav piše prebivalec Ajaccia?

  Morebitne že obstoječe poimenovalne rešitve: V tiskani verziji Pravopisa iz leta 2001 je Ajačan, medtem ko je na spletni verziji Ajaccian.


  Odgovor:

  V pravopisnem slovarju iz leta 2001 se je res pripetila napaka, in sicer je slovaropisce zapeljala tvorba vrstnega pridevnika, ki ga tvorimo iz glasovne podobe imena: ker se torej kraj Ajaccio izgovori [ajáčo], dobimo po dodatku obrazila za vrstnost -ski vrstni pridevnik ajaški.

  Na podoben način (torej iz glasovne podobe) so tvorili tudi ime prebivalca, torej Ajačan, čeprav pri tvorbi prebivalskih imen izhajamo iz pisane podstave imena (Ajaccian). V tiskani izdaji iz leta 2003 in v spletni izdaji iz leta 2008 je bila napaka popravljena.

  Poimenovanje za prebivalca Ajaccia je tam pravilno tvorjeno iz pisne podobe imena (torej Ajaccio in ne [ajáčo]) in končnice, ki označuje prebivalca – Ajaccian.

  Urška Vranjek Ošlak (december 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.