×

Uvajanje merskih enot: namesto stopinja Celzija kar celzij?
 • Vprašanje:

  Ali se je beseda celzij že toliko ukoreninila v naš jezik, da jo pišemo z malo začetnico? Govorim namreč o temperaturni lestvici in ne o švedskem astronomu.

  SP 2001 preferira uporabo Celzijev. Slovarski del SP 2001 podaja dve iztočnici, kjer je v zgledih to najbolj očitno:

  • stopínja -> temperatura pet stopinj Celzija ‹5 ⁰C› temperatúra -> ~ minus štiri stopinje Celzija

  Nikoli ne pišemo, recimo za električno napetost, 15 Voltov, ampak vedno 15 voltov. Tako da vas pozivam, naj se tudi fizikalna enota celzij piše z malo začetnico. Poleg tega tudi kelvin in fahreinheit.


  Odgovor:

  Merske enote, ki jih poimenujemo po znanih osebnostih, pišemo z malo začetnico:

  • Ampère > amper
  • Becquerel > bekerel
  • Newton > newton/njuton
  • Kelvin > kelvin

  Kadar pa govorimo o stopinjah, merjenih po Celzijevi lestvici, ne moremo govoriti o uveljavljanju enote celzij, temveč se v strokovni in nestrokovni rabi izjemoma ohranja izražanje, kot je npr. 5 stopinj Celzija, 10 stopinj po Celziju.

  Čeprav bi z jezikoslovnega vidika prav lahko uporabili enak način izražanja kot pri kelvinih, torej namesto Celzija kar celzij, npr. v izmišljenem zgledu Pri treh celzijih jih je začelo zebsti, v rabi takih zgledov ne zasledimo.

  Zakaj se tak način ni uveljavil, bi bilo treba vprašati strokovnjake tehniških strok. Jezikoslovci terminološko rabo opazujemo in deloma usmerjamo v skladu z logiko sistema, vendar pa tovrstne odločitve prepuščamo stroki.

  Helena Dobrovoljc (januar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.