×

Naredili so, kot se »za gre«
 • Vprašanje:

  V zadnjem času sem na TV in sicer večkrat slišala: narediti nekaj tako, kot se za gre (ne vem, ali naj bi se pisalo skupaj ali narazen).

  Vsebinsko naj bi to pomenilo delati nekaj 'kot se šika'. Ta zveza – za gre – se mi zdi res neustrezna. Kaj menite vi?


  Odgovor:

  Besedno zvezo kot se zagre v pomenu 'kot se spodobi, kot je treba' navaja že Slovar slovenskega knjižnega jezika, ki je prosto dostopen na portalu www.fran.si, a jo označi kot narečno:

  • zagré in zagrè prisl. (ẹ́; ȅ) nar., navadno v zvezi s kot, kakor kot se spodobi, kot je treba: v petih letih je napravil iz pušče kmetijo kot zagre; oblečen, kot se za takega človeka zagre / bila je ženska kakor zagre v vseh pogledih dobra ženska; postavna, lepa ženska

  Uporaba te besede v medijih, zlasti javnih, je torej primerna, kolikor je v javnih govornih položajih primerno uporabljati narečne prvine. Njena uporaba v sproščenem pogovoru, tudi če je javno predvajano, je torej sprejemljiva, v formalnih govornih položajih, kot je npr. branje poročil, pa seveda ne.

  Marko Snoj (januar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.