×

Pisanje zloženk s kratično sestavino
  • Vprašanje:

    Zanima me, kako pravilno pisati naslednje zveze: RF sunek/Rf-sunek (RF = radiofrekvenčni), 3T naprava/3T-naprava, MR tehnika/MR-tehnika (MR = magnetnoresonančna), SAR vrednost/SAR-vrednost. Predvidevam, da se magnetnoresonančni piše skupaj.


    Odgovor:

    Vaše vprašanje se nanaša na pisanje zloženk, pri katerih je prva sestavina črka, kratična zveza črk oziroma zveza črke in števke. Po pravopisnih pravilih (SP 2001: § 496) jih pišemo z vezajem, torej: RF-sunek, 3T-naprava, MR-tehnika, SAR-vrednost. Pri obrnjenem zaporedju – ta način je (upoštevajoč tudi napotila v pravopisnem slovarju) tudi bolj priporočljiv, pa jih pišemo brez vezaja: sunek RF, naprava 3F, tehnika MR, vrednost SAR. To seveda velja le takrat, ko uporabljate kratico, in ne za zvezi radiofrekvenčni sunek in magnetnoresonačna tehnika.

    Helena Dobrovoljc (julij 2012)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.