×

Kako je prav: »Kulturni dom« ali »kulturni dom«?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako je prav: Kulturni dom ali kulturni dom.


  Odgovor:

  Odločitev o tem, ali pišemo kulturni dom z malo ali z veliko začetnico, ni jezikoslovna, ampak je odvisna od tega, kakšno ime ima ta kulturni dom. Če se imenuje Kulturni dom, ga pišemo z veliko začetnico. Če pa uporabimo poimenovanje kulturni dom kot vrstni izraz, pišemo z malo začetnico, na kar opozarja tudi Slovenski pravopis 2001 z ubeseditvijo: če »ne mislimo na naslov (ime)« organizacije ali ustanove, temveč »samo na njeno vrsto« (SP 2001, pravila, člen 104).

  Npr. V Slovenskih Konjicah imajo kulturni dom z imenom Dom kulture Slovenske Konjice. V medijih pa zasledimo tudi zapise, kot je spodnji:

  • Uprava za obrambo Celje, Izpostava Slovenske Konjice, bo v torek, 16. oktobra, med 9. in 13. uro pripravila pred kulturnim domom v Slovenskih Konjicah predstavitev možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko.

  Peter Weiss (januar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.