×

Napačna raba zaimka: svoj in njegov
  • Vprašanje:

    Iz današnjega napovednika za jutrišnji film tedna Ogenj v strehi na RTV SLO: Z Omarjem Šarifom v svoji zadnji vlogi. Ali ne bi bilo namesto svoji pravilno njegovi? Zakaj je tu uporabljen svoji?


    Odgovor:

    V napovedniku filma, ob katerem ste nam poslali vprašanje, je bila oblika zaimka svoj res napačna: mnogi smo opazili – in potrpežljivo počakali, da se je film odvil, zdaj pa tudi nesrečnega napovednika ni več. Tule je primerjava dveh sorodnih položajev: Omar Sharif je nastopil v svoji zadnji vlogi, prikazan pa je bil film z Omarjem Sharifom v njegovi zadnji vlogi. Kaj privede ustvarjalce in oblikovalce televizijskega programa do napačne formulacije, lahko samo ugibamo: preveliko znanje tujih jezikov, mogoče bolj italijanščine kot angleščine? Nihanje med različnimi oblikami kratkega sporočila v napovedniku? Recimo: prav je (Nastopa, Nastopil bo) Omar Sharif v svoji zadnji vlogi, ko pa osebek preide v predmet, je treba zaimek svoji spremeniti v njegovi: Z Omarjem Sharifom v njegovi zadnji vlogi. Lahko je deloval tudi strah ali vsaj negotovost, da bi bil zapis z njegovi napačen, kot je v zvezi (Nastopa, Nastopil bo) Omar Sharif v njegovi zadnji vlogi. – Do napak prihaja, vendar se jih da velikokrat še pravočasno odpraviti, sploh na nacionalni televiziji pa jih ni treba ponavljati, ker govorečim in pišočim še dodatno rušijo negotovi občutek, kaj je prav. In v konkretnem primeru niti ne gre za pomenski odtenek ali za možno izbiro – izrečeno je bilo preprosto narobe.

    Peter Weiss (januar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.