×

PIka na koncu povedi s citirano povedjo
 • Vprašanje:

  Ali je pravopisno pravilno, da je na koncu spodnjega primera pika?

  Vprašanje, ki se daje na referendum, se glasi:

  »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 3. marca 2015?«.


  Odgovor:

  Kadar navajamo poved za dvopičjem, ta poved ohrani svoje ločilo, pravi pravopisno pravilo v členu 234 in ob tem podaja zgled: Pri Župančiču najdemo tale verz: Veš, poet, svoj dolg?

  Pravopis torej pojmuje dvopičje kot ločilo, ki vpliva na postavitev ločila in »ukine« vpliv uvodnega stavka. To pravilo je toliko bolj upravičeno, če upoštevamo, da ste uporabili narekovaje, kar vaš zgled približuje pravilom za pisanje premega govora (člen 461), npr.: In sto in sto glasov grmi: »Rešitelj Jefte naj živi!«

  Končne pike torej ni treba pisati:

  Vprašanje, ki se daje na referendum, se glasi: »Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 3. marca 2015?«

  Helena Dobrovoljc (februar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.