×

Pisanje začetnice pri preneseni rabi lastnih imen oseb
 • Vprašanje:

  Če posplošimo osebo ime (npr. Nismo vsi Einsteini/einsteini), ali zapišemo posplošeno ime z veliko ali malo začetnico?


  Odgovor:

  Problematika, o kateri sprašujete, je v slovenskem pravopisju slabo raziskana. Gre za preneseno rabo imen, pri katerih opažamo v rabi odklone zlasti, kadar govorimo o:

  • podobnosti z znanimi osebami (Če hočete razmišljati kot Einstein, se morate naučiti kršiti pravila),
  • metonimičnih prenosih, torej kadar zamenjamo stvaritev osebe z ustvarjalcem (V Franciji so že drugič v zadnjih dveh dneh ukradli Picassa v pomenu 'Picassovo delo'),
  • metaforičnih prenosih, torej kadar dobi ime občnoimenske slovnične lastnosti, tj. je števno, in nima več le enega denotata, izhaja pa iz opazne lastnosti prvotnega nosilca imena; pomen je torej razširjen (Prihajajo novi Križaji/križaji).

  Mala začetnica je delno upravičena le pri slednjih, a tudi tu ne v vseh položajih, saj raba množine ne implicira tudi začetnice. Pomembneje za pisanje začetnice je, ali je občnoimenski izraz splošno uveljavljen in se zato izgubi povezava s prvotnim nanosnikom, kot je npr. pri srečati abrahama ...

  Če bi torej besedo einstein v slovenščini lahko nedvoumno razumeli kot izraz za genialnega človeka, bi jo pisali z malo začetnico. Sicer ne.

  Helena Dobrovoljc (februar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.