×

Kako razlagamo besedo »janšizem«?
 • Vprašanje:

  Gledal sem prispevek v oddaji Studio City na SLO1 in se sprašujem, kako je z izrazom janšizem. Menim, da sem se ravno jaz pri objavah na spletnih forumih in socialnih omrežjih prvi spomnil tega izraza. Mi lahko o tem izrazu poveste kaj več?


  Odgovor:

  Sodeč po gradivu v besedilnem korpusu Gigafida, se je izraz janšizem pojavil l. 1995 v reviji Mladina. V Slovarju novejšega besedja na spletnem portalu Fran je samostalnik opisan kot 'politična usmeritev, kot jo razvija in zastopa slovenski politik Janez Janša'.

  Vendar bi bilo treba, tako kot pri besedi bušizem, tudi pri tem izrazu upoštevati, da z rabo samostalnika janšizem pogosto mislimo na drug pomen, tj. izjave ali besedne zveze tega politika, ki so družbeno opazne, izstopajoče, uporabljene kot kritika ali žalitev političnih nasprotnikov (trenirkarji, opankarski žurnalizem, strici iz ozadja, murgelski pok ipd.).

  Helena Dobrovoljc (februar 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.