×

Raba svojilnih in povratno svojilnih zaimkov
 • Vprašanje:

  Sem v dilemi:

  Vabim te na praznovanje mojega/svojega rojstnega dne ...


  Odgovor:

  Osebni svojilni zaimki (moj, naš, tvoj, njihov …) izražajo pripadnost enemu od udeleženih (govorečemu, ogovorjenemu) ali neudeleženemu pri sporazumevanju: Vabim te na njegov koncert.

  Povratni svojilni zaimek pa po Slovenski slovnici Jožeta Toporišiča izraža lastnino samo osebka, torej: Govoril je o svoji knjigi.

  Sledeč slovnici bi torej zapisali: Vabim te na praznovanje svojega rojstnega dne ...

  V besedilih se boste srečali tudi s primeri rabe obeh zaimkov v tem kontekstu, kakor ste v vprašanju navedli tudi sami. Razlog za to je verjetno v dejstvu, da raba bodisi osebnega bodisi povratno osebnega zaimka v 1. osebi v tem kontestu ne povzroča take dvoumnosti, kot npr. pri 3. osebi (Vabi na praznovanje svojega/njegovega rojstnega dne) ali v drugem sobesedilu (Nekaj dni pred mojim/svojim rojstnim dnem je priletela k meni).

  Helena Dobrovoljc (september 2012)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.