×

Ujemanje in sestavljeni osebek: veznik »ali« (2)
 • Vprašanje:

  Zasledila sem stavek

  • Obiskala nas bosta njegova brat in sestra.

  Kaj pa če bi bil vmes veznik ali? Kakšen bi bil zapis v tem primeru: njegova brat ali sestra ALI njegov brat in sestra?


  Odgovor:

  Zgled Obiskala nas bosta njegova brat in sestra sledi možnosti, ki je v Toporišičevi slovnici (SS 2000: str. 599) navedena kot redka. Z rabo dvojinske oblike pridevnika naj bi se v primeru, ko imata jedrni besedi v priredni zvezi isti prilastek, izognili dvoumnosti. Vendar običajno bralec/poslušalec iz sobesedila razume, ali zveza njegov brat in sestra pomeni njegov brat in njegova sestra ali njegova sestra in brat. Zato v besedilih običajno ne najdemo zvez tipa naša oče in mati, njegova brat in sestra in v skladu s tem tudi ne priporočamo take rabe z veznikom ali.

  Pri odločitvi za dvojinsko obliko pridevnika je treba v dvojinsko obliko postaviti tudi glagol. Pri ločni zvezi to privede do veliko okornejše povedi, kot če se ravnamo le po bližnji sestavini zveze: Obiskala nas bosta njegova brat ali sestra proti Obiskal nas bo njegov brat ali sestra.

  Aleksandra Bizjak Končar, Tina Lengar Verovnik (marec 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.