×

Krmarjenje

    Jezikovna svetovalnica

    • Registracija
    • Prijava
    • Iskanje
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno

    Kako slovenimo sodobne slaščice?

    prevzete besede in besedne zveze
    cupcake mafin mugcake pravopis prevzete besede in besedne zveze
    1
    1
    1924
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Vidijo jo lahko le uporabniki s pravicami upravljanja.
    • Moderator
      Moderator Zadnje urejanje:


      Vprašanje:

      Kakšen zapis svetujete za moderne vrste slaščic, kot so muffin, cupcake, mugcake?


      Odgovor:

      Izraze za moderne oz. tuje slaščice v slovenščino večinoma prevzemamo iz angleškega jezika. Pri njihovem zapisovanju oz. odločanju za izvirno ali podomačeno pisno podobo (ali pa morda za prevodno ustreznico) moramo upoštevati uveljavljenost različnih zapisov v slovenskem jeziku. Ker so muffini v slovenskem okolju že nekaj časa znana in priljubljena slaščica, se je že uveljavila podomačena oblika zapisa, tj. mafin, o čemer se je mogoče prepričati v drugi izdaji SSKJ (tudi v Slovarju novejšega besedja) in v nekaterih dvojezičnih slovarjih (npr. PONS).

      Slaščici cupcake in mugcake sta v primerjavi z mafinom novejši, zato se podomačena izraza zanju še nista uveljavila. Pregled dostopnih slovarjev in nekaterih kuharskih spletnih strani pokaže, da se najpogosteje uporablja citatni zapis, torej cupcake in mugcake, ki ga lahko spremlja opisno pojasnilo. Cupcake je tako pogosto kar kolaček ali tortica (lahko s kremo ali posipom), mugcake pa tortica/mafin/kolaček v skodelici. Gotovo so takšna pojasnila za kuharsko manj razgledane zelo koristna, saj je lahko pomen tujega izraza v ciljnem jeziku precej nejasen.

      Urška Vranjek Ošlak (april 2016)

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • Prva objava
        Zadnja objava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si