×

Kdaj pisati »e« v besedi »e-račun« z malo in kdaj z veliko začetnico?
 • Vprašanje:

  Kako pravilno pisati kratico za elektronski račun. Menim, da je pravilno e-račun, če je na začetku stavka pa E-račun, podobno kot uporabljate na vaši strani e-naslov. V praksi je videti recimo na straneh NLB E-račun sredi stavka, na straneh Pošte Slovenije eRačun itd.

  Drugo vprašanje je, ko je Eračun, eRačun (ali kakšna druga čudna skovanka, ki si jo izmislijo računalničarji) ime aplikacije ali brand – znamka. Kako jo uporabljati v tekstu, če je znamka v osnovi z malo, pa se pojavi na začetku stavka?


  Odgovor:

  Glede občnoimenske tvorjenke e-naslov, e-račun in e-pošta ste odgovorili že sami: na začetku povedi/besedila pišemo e z veliko začetnico, sredi povedi pa z malo:

  • Nudimo vam pomoč, izobraževanje, razvedrilo in zagovorništvo. E-naslov: paradoks1@siol.net.
  • Sočasno lahko nadziramo pet e-naslovov ali poštnih predalov.

  Kadar pa je prvi e/i (v zadnjem času pa tudi kaka druga črka) del imena, kar smo verjetno povzeli po tujih zgledih (iPhone, iPad), potem tega e na začetku povedi ne spreminjamo v velikega:

  • eDavki – Durs je prek sistema eDavki prejel že 320 dohodninskih napovedi
  • eZdravje in zVem – Predmet javnega naročila je izdelava in implementacija vstopne točke eZdravje – portala zVEM (zdravje Vse na Enem Mestu).
  • eNaročanje – eNaročanje omogoča elektronsko napotitev in hitrejše ter enostavnejše naročanje na zdravstvene storitve …

  Helena Dobrovoljc (april 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.