×

Velika začetnica pri tujkah, prevzetih iz nemščine
 • Vprašanje:

  Imam vprašanje – ali pri nemških citatnih besedah (npr. Blitzkrieg) znotraj slovenskega besedila obdržimo tudi pravopisno pravilo velike začetnice ali ne?


  Odgovor:

  Pri blitzkrieg ne moremo govoriti o citatnosti, saj se beseda že pregiba v slovenščini:

  blitzkrieg
  Kot specialne enote zavezništva so najprej zasedli nekaj, kar jim ne pripada (po vzoru ZDA, seveda), nato z obličja zemlje zradirali Slovenske železnice, z blitzkriegom ponižali tako imenovano varnostno službo G7, na koncu pa prisilili v pogajanja še Mestno občino ljubljansko, …

  (Najdemo tudi razne vrste zapisov, npr. blitzkrig, blickrig in podobno.)

  Večina samostalniških tujk iz nemščine se kljub pisni nepodomačenosti zapisuje kar z malo začetnico, npr.

  • sieg heil
   Obstaja mulci stari od 15-19, ki mislijo, da so največji carji, če stegujejo desnico in se derejo sieg heil.
  • tretji reich
   SHS je že razpadla,saj se je hrvaška brez Istre in Dalmacije (taka je bila) priključila k tretjemu reichu in je bila mednarodno priznana država na napačni strani …
  • poltergeist
   Oblike premikanja so lahko različne, med drugimi lebdenje (glej strani 32-33) in dejavnost poltergeistov (glej stran 12).
  • wunderkind
   Nekateri povezujejo nemški gospodarski čudež v petdesetih letih prejšnjega stoletja z dvema imenoma, Ludwigom Erhardom, ministrom za gospodarstvo povojne vlade Konrada Adenauerja, in VW bullijem, avtomobilskim wunderkindom s hroščevimi geni.
  • doppelgänger
   Se je Ninino telo od nečloveških naporov, da bi iz njega zvlekla temno plat, začelo samo od sebe spreminjati v svojega zlobnega doppelgängerja?

  Res pa je, da ta praksa ni brez izjem. Nekatere besede pišemo na oba načina, npr. Zeitgeist/zeitgeist (To je izraz neke politično gospodarske situacije tega časa, Zeitgeista, ki vlada v Sloveniji že tam nekje od leta 2000 oziroma Kako sta se politika in zeitgeist kazala v človeškem gibu in glasbi?), ali samo z veliko začetnico, npr. v filozofiji Dasein (Heideggerjanski Dasein, pastir biti, je na varnem v svoji koči.).

  Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (april 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.