×

Podredne zloženke: »socialnovarstveni«
 • Vprašanje:

  Zanima me ali se piše socialnovarstveni ali socialno varstveni zavod?

  Torej skupaj ali narazen. Glede na pravila v pravopisnih pravilih bi rekla, da skupaj, na spletni strani ministrstva se uporablja narazen.


  Odgovor:

  Podredne zloženke, to je zloženke, ki imajo v podstavi podredno besedno zvezo, v slovenščini pišemo skupaj. Zloženka socialnovarstven ima v podstavi besedno zvezo socialno varstvo, zato se izpeljani pridevnik zapiše skupaj – socialnovarstveni zavod je tako zavod, ki se uvarja s socialnim varstvom. To potrjuje tudi geslo v pravopisnem slovarju na portalu Fran, kjer pod iztočnico socialno.. (prvi del podredne zloženke) najdemo tudi primer socialnovarstven.

  Zakaj je na spletni strani ministrstva uporabljen napačen zapis, ne vemo, je pa zapisovanje podrednih in tudi prirednih zloženk eno težjih poglavij slovenskega pravopisa.

  Urška Vranjek Ošlak (maj 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.