×

Samostalnik »referent« v pomenu 'nanosnik'
 • Vprašanje:

  Zanima me samostalnik referent v pomenu 'nanosnik'. Ali takrat ne velja kategorija živosti? In se torej nekaj ... vrine med referent in ...?


  Odgovor:

  V strokovnih delih, torej tam, kjer ta termin najpogosteje uporabljamo, za izraz referent uveljavlja kategorija živosti:

  Zanje velja, da so »besedila že sama na sebi«, hkrati pa je zanje značilno, da se nanašajo na konkretno temo ali [konkretnega] referenta, izraženega v širšem (so)besedilu, npr. iz te moke ne bo kruha, jabolko ne pade daleč od drevesa, čas zaceli vse rane itd. (JiS 2009)

  Res je, da pravopisni slovar, ki naj bi označeval uveljavljanje te kategorije pri posameznih leksemih (gl. na primer vsa gesla z oznako živ.), pri geslu referent2 tega ne prikazuje, kar je morda po pomoti izpadlo ali pa se je pričakovalo, da se bo uporabnik ravnal po homonimnem referentu1 z oznako člov.

  Helena Dobrovoljc (september 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.