×

Pravopisci o Panamskih dokumentih ...
 • Vprašanje:

  Zadnje dni zelo odmeva mednarodni projekt preiskovalnih novinarjev Panama Papers.

  Kako to poimenovanje pravilno slovenimo: je to stvarno ime za neumetnostno besedilo in se ga zapisuje z veliko začetnico (torej Panamski dokumenti) ali pa gre zgolj za vrstno poimenovanje in bi bila primernejša mala začetnica (panamski dokumenti)?


  Odgovor:

  Dokumenti, ki razkrivajo, kako se premožni politiki, uradniki in zvezdniki prek podjetja s sedežem v Panami izmikajo davčnim obveznostim, so bili ob objavi v začetku aprila 2016 imenovani panamski dokumenti (angleško Panama Papers). Ker gre za milijone dokumentov, katerih število bo verjetno še narastlo, po našem pravopisu ni razloga za pisanje z veliko začetnico.

  Pridevnik panamski se v slovenščini piše z malo začetnico (v angleščini se vedno z veliko), dobro pa je vedeti tudi, da se v kakem drugem jeziku (npr. v hrvaščini) zaradi drugačnega pojmovanja obravnavana zveza piše z veliko začetnico. Vendar pa se tudi v slovenščini piše z veliko v zvezi afera Panamski dokumenti (kot recimo afera Nafta za hrano ali afera Bulmastifi, kjer desno dopolnilo kot ime afere vedno stoji v imenovalniku).

  Peter Weiss (maj 2016)