×

Ali je pravilneje »mobilna« ali »mobitelska aplikacija«?
 • Vprašanje:

  Sem v zadregi oziroma v precepu, zato prosim za vašo strokovno pomoč. Ali je pravilneje mobilna aplikacija ali mobitelska aplikacija?

  Ker gre za aplikacije, ki obstajajo na mobitelih, sem nekako proti uporabi besedne zveze mobilna aplikacija, saj sama beseda mobilen pomeni gibljiv/prenosljiv in se zato nekako nagibam k pridevniku mobitelski, saj le-ta izraža, da se beseda mobitelski jasno in glasno ter izključno nanaša na mobitel.

  Ali je moja nagnjenost k pridevniku mobitelski upravičena/uveljavljena v naši, slovenski slovnici?


  Odgovor:

  Jezik ne deluje vedno tako, kot bi pričakovali njegovi uporabniki. Pridevnik mobilni se je sprva res pojavljal v pomenu, ki ga omenjate, vendar se je po hitrem napredku mobilne telefonije njegov pomen razširil. V zvezi mobilni telefon je pridevnik še imel prvotni pomen (torej prenosni), nato pa se je ta (morda preko krajšanja pridevnika mobilnotelefonski) razširil na vse, kar je povezano z mobilno telefonijo (npr. mobilna bankamobilna bančna aplikacija, mobilni operater, mobilno omrežje, mobilni internet itd.). Pridevnik mobitelski se ni uveljavil, zato ne bi bilo prav, da bi njegovo rabo uporabnikom vsilili. Morda je bila ovira na njegovi poti uveljavljanja tudi to, da se je občno poimenovanje mobitel razvilo iz imena družbe za mobilno telefonijo (Mobitel), ki je bila pri nas med prvimi ponudniki tovrstnih storitev.

  Urška Vranjek Ošlak (maj 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.