×

Kako poimenovati psa
 • Vprašanje:

  Postavljam vprašanje o pravilnih prevodih za oznako barve psa. Hovawart je pasma psa nemškega porekla in obstaja v 3 barvah: Schwarzmarken, Blond in Schwarz. (Gl. slike spodaj.)

  Črna barva ni sporna, zataknilo pa se je pri označbi in opisu barve pri prvem in drugem:

  • schwartzmarken je pri nas prevedeno: črn(a) z ožigi / črn(a) z oznakami
  • blond – pri nas se zdaj tudi prevaja blond, prej pa zlatorumen.

  Kot lahko vidite, se oznake pri črnem psu z ožigi/oznakami pojavljajo v vseh odtenkih, od zelo svetle, do rdečkasto-rjaste. V originalnem standardu pri hovawartu piše, naj bi bile oznake »mittelblond«, mišljena pa je barva oznak, kot jih ima na prvi sliki desno sedeči pes. Kinološki sodniki smo v opisu prej pisalaci, da so oznake zlatorumene, sedaj nekateri vztrajajo pri navajanju besede >blond<, češ da to zajema vse odtenke.

  Vprašanje št. 1: Kaj je po vaše bolj pravilno: črn z ožigi ali črn z oznakami? Se v uradni oceni kinološkega sodnika za določenega psa lahko uporabi beseda blond?

  Bolj problematična je druga oznaka barve. Dolga leta se je v rodovniku za svetle predstavnike pasme pisalo, da so zlatorumene barve. Kot lahko iz slike vidite, so tudi pri svetlem psu odtenki te barve zelo različne in vse so v skladu s standardom pasme.

  Vprašanje št. 2: Je bolj pravilna oznaka barve pri svetlem psu blond ali zlatorumen? Se beseda blond lahko uporablja kot uradna navedba barve v rodovniku?

  Upam, da je iz napisanega in priloženega razvidno, kakšno vprašanje vam želimo zastaviti. Vljudno prosimo za vaš komentar predvsem pri opisu barve blond.


  Odgovor:

  Z besedo ožig v slovenščini tradicionalno poimenujemo mesto na določenem delu telesa, kjer je dlaka stalno drugače obarvana. Besedo v tem pomenu navaja tudi Slovar slovenskega knjižnega jezika in ne vidim nobene utemeljene potrebe, da bi namesto te uvajali nov pomen besede oznaka, ki praviloma vedno pomeni neko delo človeških rok. V zvezi z Vašim vprašanjem glede uporabe pridevnika blond za označevanje barve ožigov, odgovarjam, da se ta pridevnik v slovenščini uporablja izključno za označevanje barve človeških las in torej pomeni isto kot »svetlolas«. Za živalske dlake take barve pa uporabljamo druge pridevnike, največkrat zlato rumen, kar tudi izvorno popolnoma ustreza dejanski barvi ožigov pri psih, saj je zlato glede na druge primesi precej različnih barv, od zelo svetlo rumene (celo srebrne) pa vse do bakreno rdeče.

  Marko Snoj (maj 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.