×

Sklanjanje imena »Nikola Tesla«
 • Vprašanje:

  Kako pravilno sklanjamo Nikola Tesla? Zanimajo me vsi skloni, še posebej rodilnik.


  Odgovor:

  Na podobni vprašanji smo v svetovalnici že odgovorili (Matija Gogala in Jaka Megla in Hotko). Imena in priimke, ki se končajo na -a, lahko sklanjamo po drugi moški ali prvi moški sklanjatvi, vendar pa ime in priimek ne uresničujeta vedno vseh sistemskih možnosti. Mogoče je tudi mešanje prve in druge sklanjatve, in sicer tako, da se en del sklanja po eni, drug pa po drugi sklanjatvi. Priimki se npr. pogosteje sklanjajo po 2. moški, tj. ženski sklanjatvi, kot pa se to dogaja pri imenih.

  V primeru Nikola Tesla je pri imenu Nikola v rabi mogoče zaslediti obe sklanjatvi, priimek Tesla pa sklanjamo večinoma po ženski sklanjatvi. Ker gre za znano kombinacijo imena in priimka, ki je v zavesti jezikovnega uporabnika močno zasidrana, je v rabi najpogostejše sklanjanje obeh delov po isti (v tem primeru drugi moški) sklanjatvi:

  • Nikola Tesla,
  • Nikole Tesle,
  • Nikoli Tesli,
  • Nikolo Teslo,
  • pri Nikoli Tesli,
  • z Nikolo Teslo.

  Redkejše sklanjanje priimkov po prvi moški sklanjatvi lahko v nekaterih primerih (morda tudi v primeru Nikole Tesle) pripišemo podobnosti s sklanjanjem občnih imen, ki so v priimkih lahko precej pogosta. Uporabnika lahko tako zmotijo oblike za npr. rodilnik (V šoli niso obravnavali Tesla), orodnik (Pisal je o Teslu) in orodnik (Sodeloval je s Teslom).

  Urška Vranjek Ošlak (junij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.