×

Zapis zveze »turistično-rekreacijski center«
 • Vprašanje:

  Zanima me pravilen zapis zveze turistično rekreacijski center. Na spletu sem namreč zasledila različne – skupaj (podredna zloženka), z vezajem (priredna zloženka) in narazen. V Slovarju krajšav (na portalu Termania) je mogoče najti zapis narazen. Dvomim, da je ta pravilen.


  Odgovor:

  Zloženka v zvezi turistično-rekreacijski center je priredna, torej jo pišemo z vezajem, saj gre za center, kjer se izvaja turistična IN rekreacijska dejavnost. Turistične rekreacije zaenkrat še ne poznamo, zato bi bil zapis skupaj neprimeren. Res pa obstajajo – sicer redki – primeri, ko sta možna oba zapisa, seveda z različnima pomenoma: npr. politično-ekonomski pomeni politični IN ekonomski, političnoekonomski pa je nastal iz zveze politična ekonomija in se nanjo tudi nanaša.

  Zapis narazen ni pravilen niti smiseln, saj bi v tem primeru prva sestavina morala biti prislov (po katerem bi se vprašali kako/na kakšen način rekreativen?), kot je npr. prislov prva sestavina zveze tržno usmerjen.

  Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (junij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.