×

Kaj pomeni izraz »vojena krava«?
 • Vprašanje:

  Kaj pomeni vojena krava v frazeologizmu Krava ni še bila vojena, pa že skače v hlevu teliček? Mogoče še ni bila pripuščena?

  Gre za izpeljanko od voditi?


  Odgovor:

  Frazem (pregovor, rek) Krava še ni bila vojena pa že skače v hlevu teliček in vzporednico Koza ni še bila vojena pa že teka mladič po polju je objavila Helena Ložar-Podlogar kot edini enoti v rubriki nezakonski otroci/matere, in sicer po rokopisnih zapisih z Dolenjske pisatelja Janeza Trdine iz sedemdesetih let 19. stoletja. (Pa, pred katerim pri Trdini ni vejice, lahko v obeh primerih razumemo kot 'in'.)

  Pleteršnikov Slovensko-nemški slovar iz let 1894/1895 ima v geslu vojénje v pomenu 'vodenje (krave k biku)' ponazarjalni primer čas vojenja. Deležnik vojen se je v pomenu 'vóden' uporabljal še pred drugo svetovno vojno tudi v (strokovnem) tisku, npr. leta 1908 v zvezi »Kobila ni bila še nikdar vojena« in leta 1933: »Cerkev kot organizacija pa obstoji iz učečega, pri božji službi aktivnega stanu duhovnikov in vojenega, pouk prejemajočega in pri božji službi pasivno sodelujočega stanu vernikov.«

  Spraševalčeva ugotovitev pomena 'še ni bila pripuščena' (= samice še niso peljali k samcu, da bi jo ta oplodil) in glagola voditi, h kateremu spada starinski ali zastareli in zato težje prepoznavni deležnik vojen, je torej v obeh sestavinah pravilna.

  Peter Weiss, Matej Meterc (junij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.