×

Vejica med sestavinami levega prilastka
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako vemo, kdaj je med pridevniki na levi strani samostalnika potrebno pisati vejice? Prim. dolgi, rjavi, kodrasti lasje ali dolgi rjavi kodrasti lasje?


  Odgovor:

  Odgovor na vaše vprašanje ponuja Slovenski pravopis 2001 v členu 298, kjer pravi:

  »Kadar levi pridevnik določa celo preostalo besedno zvezo, začenjajočo se s pridevnikom, za njim ne pišemo vejice: dolgi kodrasti lasje, huda nalezljiva bolezen

  Vejice torej ne pišemo med sestavinami levega prilastka, ki vse določajo besedno zvezo kodrasti lasje, če uporabimo dikcijo pravil. Ali drugače: gre za podredno zložene enote prilastka, katerih jedro je samostalnik lasje. Pridevniške besede v levem prilastku lahko nizamo, a imajo glede na svojo vrsto tudi določeno mesto, npr. ljubka mala nova zelena emajlirana kitajska vaza. O tem si več lahko preberete pri Adi Vidovič Muha (Pomenske skupine nekakovostnih izpeljanih pridevnikov, Slavistična revija 1981, 19−42).

  Vejica je upravičena, če drugi pridevnik pojasnjuje prvega, kar navajajo tudi pravopisna pravila v zgledu huda, nalezljiva bolezen, kjer gre elipso vezniškega sredstva »in sicer«. Povsem druga skladenjska razmerja pa so v zgledu Poskrbeli bomo za suhe, krhke, občutljive in poškodovane lase, kjer gre za naštevalni niz oziroma priredno razmerje med sestavinami.

  Helena Dobrovoljc (november 2012)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.