×

Kakšna je razlika med »zdraviliškim« in »zdravstvenim« turizmom?
 • Vprašanje:

  Zanima me terminološka razlika med izrazoma zdraviliški oziroma zdravstveni turizem. Ko govorimo denimo o začetkih (modernega) turizma, ki temeljijo na osnovi nekih medicinskih spoznanj (npr. uporaba termalne vode, morske vode...) je primerneje uporabiti zdravstveni ali zdraviliški turizem? Hvala.


  Odgovor:

  Med obema zvezama je pomenska razlika:

  • zdravstveni turizem (zdravstvo > zdravstveni) poznamo kot novejšo obliko turistične ponudbe, ko bolniki potujejo v drug kraj, državo, kjer opravijo neko storitev ugodneje, kot bi jo v svojem matičnem okolju; npr.
   Daljnovzhodne države Malezija, Tajska in Singapur zelo napadalno razvijajo novo obliko turizma, lahko bi ji rekli zdravstveni turizem. Vse tri ponujajo tujcem poceni zdravstvene storitve v svojih bolnišnicah. Tistim, ki se za to zanimajo, so na voljo najboljše zdravstvene storitve po najnižjih cenah na svetu.

  • zdraviliški turizem (zdravilišče > zdraviliški) je vrsta turizma, ki se razvija v krajih z naravno vodno infrastrukturo (ali v krajih, kjer je urejeno zdravilišče); npr.
   Z obnovo in dograditvijo termalnega bazena v Topolšici se je v regiji spet razmahnil zdraviliški turizem.
   Propadla stavba z vse bolj krhkimi zunanjimi zidovi, strgano streho in notranjostjo, ki jo držijo pokonci le še podporniki, ne spominja kaj dosti na svojo slavno preteklost, ko je pobudnik blejskega zdraviliškega turizma Švicar Arnold Rikli v njej pred kakšnim stoletjem sprejemal premožne evropske paciente z menedžerskimi boleznimi.

  Če iščete izraz za dejavnost, ki temelji na uslugah in storitvah, povezanih z naravnimi vodnimi viri, velnesom ipd., je primerneje uporabiti termin zdraviliški turizem.

  Helena Dobrovoljc (junij 2016)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.